Lezárult a IV. Tisza-tavi PET Kupa

Megosztás

Három nap alatt 6,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát között.

A 12 lelkes PET-hajós csapat  összesen 200 résztvevője naponta 400-500 zsák hulladékot szedett össze az ártéri erdőkből, a nádasokból és a tóparti hulladékszigetekről. Az idei kupát tapasztalt csapat, a DHL Clean Up Hungary nyerte, a Tisza-Hőse kitüntető címet pedig ezúttal a ZÁBRÁK vehették át. A hulladékgyűjtő rendezvény az Energiaügyi Minisztérium támogatásával valósult meg. 

Az első, 2013-ban megrendezett PET Kupa óta ez volt a tizennyolcadik hulladékgyűjtő verseny, amit az ötletgazda Természetfilm.hu Egyesület szervezett. A hagyományos felső-tiszai versenyek után, öt évvel ezelőtt elsőként a Tisza-tóra terjesztették ki környezetvédelmi munkájukat a szervezők, négy évvel ezelőtt kezdték meg a Bodrog takarítását, idén májusban pedig első alkalommal látogattak el a Marosra. A Tisza-tó térsége az elmúlt években fontos központjává vált a folyótisztító, környezetvédő programoknak. A nyári versenyeken túl egész évben szerveznek hosszabb-rövidebb hulladékgyűjtő akciókat, ezért idén bizakodóak voltak a szervezők, kevesebb hulladékot remélve. A többségében Ukrajnából érkező hulladékot az idén is hozta az áradó Tisza, így sajnos a tavon kevés, korábban kitakarított terület maradt tisztán. A IV. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői óriási erőbedobással és erőn felüli szorgalommal dolgoztak, aminek meg is lett az eredménye, hiszen a szervezők becslései szerint a csaknem 1500 zsáknyi összegyűjtött hulladék legalább 6,5 tonna szennyeződés eltávolítását jelentette ezúttal.

A zsákolt hulladékért PETákok jártak: az úgynevezett szuperzsákokért (színre válogatott, összezsugorított, kupak nélküli PET-palackok) négyszer annyi pontot osztottak ki a PETbankárok, mint a válogatás nélküli zsákokért. Ennek köszönhetően a hulladék felét szuperzsákként adták le a résztvevők. A szemét között naponta találtak kerti bútorokat, hűtődarabokat, TV készüléket, autó karosszéria-daradokat, különböző szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat). A dobógós csapatok mindegyike – mininális eltérésekkel – csapatonként 200 zsák körüli hulladékot gyűjtött a verseny alatt.

A szervezők tiszai uszadékfából készített emléklapokkal jutalmazták a nyertes csapatokat. A hagyományokhoz híven a legjobban teljesítő csapat egy folyami hulladékok felhasználásával készült kupát is kiérdemelt, amelyet minden évben egy veterán csapat, az Aztakeservit készít.

A szervezők azt is közölték, több mint egy évtized leforgása során a PET Kupákon összesen 317 tonna hulladékot szedtek össze a környezetvédelmi aktivisták, aminek 60 százalékát újrahasznosították. A hulladékhelyzet felderítése során a szakemberek és az önkéntesek a Tisza és mellékfolyói mentén összesen 5779 szennyezett helyszínt vittek térképre, amelyek közül 831 területet sikerült megtisztítani.

Szöveg/fotó: Szabolcsihir.hu/PET Kupa-Facebook

Kapcsolódó cikkek